Hellre kort än kontanter i Kungsbacka

Att hantera kontanter i butiker, restauranger och caféer kostar samhället stora pengar. Dessutom måste kunderna först ta sig till en bankomat för att kunna betala med kontanter. I Kungsbacka vill man göra det enklare och tryggare för både butiker och kunder genom att ersätta kontanter med betalkort.

Det många inte tänker på när man betalar kontant är att det kostar stora summor för butiker, restauranger och caféer att hantera flödet av kontanter. Pengarna måste samlas in, räknas, köras i värdetransporter, laddas i bankomater, räknas på nytt – i ett ständigt kretslopp. Med färre kontanter i omlopp blir det både enklare och tryggare för alla som hanterar pengar. Dessutom minskar belastningen på miljön eftersom det krävs färre transporter. Detta är något man tagit fasta på i Kungsbacka där handel, banker, kommunen och polis arbetar gemensamt för att få kommunens invånare att använda betalkort istället för kontanter.

Smidigare för kunder och butikspersonal

Inom handeln ser man en tydlig trend att allt fler kunder väljer att betala med kort istället för kontanter. Och visst är det smidigare att slippa ta omvägen om en bankomat för att göra mindre inköp? Kortbetalning är också en enklare lösning för butiks- och restauranganställda. De slipper hanteringen av kontanter och risken för att utsättas för rån minskar betydligt.

Kraftfull satsning för att undvika kontanter

I Kungsbacka gör man en kraftfull satsning för att ersätta kontanter med betalkort. Första steget i att förändra Kungsbacka­bornas betalningsvanor är kampanjen ”Kort är kung”, som informerar om fördelarna med att använda betalkort. Kampanjen omfattar även en tävling där deltagarna ska leva kontantfritt i en månad. Bakom kampanjen, och arbetet för ett kontantfritt Kungsbacka, står Kungsbacka kommun, Hallandspolisen, Kungsbacka Innerstad och Handels­anställdas förbund.

För ytterligare information kontakta Henrik Olsson, centrumledare i Kungsbacka Innerstad:
telefon 0707-81 93 00 eller e-post: henrik.olsson@innerstaden.se